Polska największym producentem karpia w UE.

- W kraju działa ponad 850 gospodarstw rybackich o łącznej powierzchni stawów około 70 tys. ha. Wolumen rodzimej produkcji karpia w ostatnich latach wahał się od 17 tys. ton do 21 tys. ton rocznie. Produkcja i połów karpia w 2021 r. stanowiły ponad 30 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce - poinformował Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.

Karpi jest mniej i są wyjątkowo drogie

Przed tegorocznymi świętami Bożego Narodzenia karpie podrożały więcej niż w poprzednich latach. W minionym roku stawki w hurcie za kilogram żywej ryby wahały się od 12 do 14 zł, a w tym sezonie zaczęły się od 20 zł i wciąż rosną. - Cena za karpie w...

Karp jest rybą hodowaną w cyklu trzyletnim. Oznacza to, że przez trzy lata ryba dorasta do wagi handlowej osiągającej 1,5-3 kg. W 2021 r. średnie spożycie karpia w kraju wyniosło 0,49 kg na mieszkańca, a udział spożycia w odniesieniu do wszystkich ryb i owoców morza konsumowanych w kraju, stanowił ponad 3 proc.

Istotne znaczenie dla spożycia ryb ma ich cena. W tym roku, podobnie jak w przypadku wielu produktów żywnościowych, największy wpływ na stawki ma m.in. wzrost kosztów produkcji, przechowywania i dystrybucji ryb.

Jak zauważył wiceszef Ośrodka "przewlekłym" problemem w Polsce są powtarzające się okresy suszy skutkujące obniżaniem poziomu wody w stawach hodowlanych, co wpływa negatywnie na populację i rozmiar odławianych ryb.

Prawie cała produkcja karpia jest przeznaczana na pokrycie zapotrzebowania wewnętrznego, stąd eksport jest stosunkowo niewielki. W 2021 r. wyniósł zaledwie 461 ton i był o 30 proc. wyższy niż w 2020 r. Głównym rynkiem zbytu karpia z Polski była Szwecja (46 proc.) oraz Wielka Brytania (38 proc.).

Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90 proc. rocznej krajowej produkcji karpia.

Źródło: www.agropolska.pl