- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
ZZ CNMR organizatorem międzynarodowej konferencji "Ekologia = korzyść" w Poroninie
Wśród zaproszonych gości znaleźli się Prezydent CEJA (Europejskiej Rady Młodych Rolników) – Joris Baecke, Balint Pem – Prezes ASYF (słowackiego stowarzyszenia młodych rolników) oraz Petr Mares – Prezes SMA (organizacji czeskich młodych rolników).
Podczas obrad poruszono między innymi następujące kwestie:
-
Ocena funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w Polsce na przestrzeni ostatnich lat ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju gospodarstw ekologicznych.
-
Możliwości wsparcia produkcji ekologicznej w ramach Pakietu 2. – Rolnictwo ekologiczne w programie rolnośrodowiskowym w ramach PROW
-
Omówienie działań mających wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego z uwzględnieniem możliwości rozwiązywania problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i jej jakością, ochroną środowiska, dobrostanem zwierząt a także rozwojem obszarów wiejskich.
-
Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jako podstawowej gwarancji jakości dla konsumenta.
-
Przekształcenie profilu działalności rolniczej na rolnictwo ekologiczne w perspektywie kolejnego okresu finansowania sektora rolnego ze środków EU.
-
Promocja i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych jako sposób ochrony dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi oraz szansa na popularyzację regionu.
-
Możliwości sprzedaży wysokojakościowych produktów żywnościowych na rynku.
-
·Pożyteczne mikroorganizmy dla współczesnego rolnika (EMY.)
Wsparcie merytoryczne konferencji zapewnili pracownicy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Firmy ProBiotics.
Przygotowanie międzynarodowej konferencji na temat rolnictwa ekologicznego było podyktowane chęcią wymiany doświadczeń z innych krajów. Zamiarem naszym było, by pokazać rolnictwo ekologiczne jako system zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej, łączący przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wykorzystujący naturalne procesy oraz zapewniający dobrostan zwierząt, który wpływa pozytywnie na środowisko naturalne jak również przyczynia się do osiągania korzyści ekonomicznych.
Szybki rozwój rolnictwa ekologicznego w ostatnich latach znalazł odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów, stąd też prowadząc nasze szkolenie chcieliśmy udzielić wszechstronnej pomocy oraz pokazać, że w perspektywie kolejnego okresu finansowania sektora rolniczego ze środków EU, produkcja ekologiczna będzie szansą dla wielu gospodarstw, które nadal nie specjalizują się w wytwarzaniu ściśle określonych wyrobów. Mając świadomość, że o rodzaju produkcji pośrednio decyduje konsument, chcieliśmy zastanowić się nad możliwościami zapewnienia zyskownego zbytu producentom żywności ekologicznej.
![]() |
![]() |
![]() |
Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników wyraża przekonanie, iż organizując tego typu przedsięwzięcia robimy kolejny krok w kierunku upowszechnienia produkcji ekologicznej. Konieczna przy tym jest edukacja konsumentów, ponieważ nasi rolnicy są już do ekologii przekonani. Optymistycznym jest fakt, iż ilość gospodarstw ekologicznych wzrasta i – jeżeli tendencja wzrostowa się utrzyma - w ciągu kilku lat osiągniemy poziom europejskiej czołówki.