Polskie zboża, od gór aż do morza

W 2022 roku organizacja nasza zrealizowała przedsięwzięcie edukacyjno-promocyjne pn.: „Polskie zboża, od gór aż do morza”. Głównymi założeniami działań była edukacja dzieci oraz młodzieży co do właściwych nawyków żywieniowych. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone dla uczestników pikników rodzinnych w miejscowościach: Marzęcice, Huta Szumy, Kołodzieje, Jabłonka Kościelna, Zwoleń oraz Jawor.

Głównymi celami przedsięwzięcia były działania promujące spożycie przetworów zbożowych, poprzez zwiększenie świadomości i wiedzy na temat zbóż, jego zalet, jakości i wartości wśród dzieci i młodzieży uczestniczących w projekcie. Chcieliśmy zobrazować uczestnikom jak ważną role odgrywają zboża i przetwory zbożowe
w codziennej diecie, bowiem minimalna dzienna ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych to ok. 90g w co najmniej 3. Wśród zbóż możemy znaleźć bogactwo walorów odżywczych, a ponadto są one doskonałym źródłem wielu witamin, błonnika i energii. Za cel obraliśmy zwiększenie zainteresowania zdrową i zbilansowaną dietą, w której produkty zbożowe z pełnego przemiału będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego powinny zajmować, zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, ¼ talerza. Zwróciliśmy również uwagę na znaczenie spożywania produktów pełnoziarnistych i wskazaliśmy istotne różnice między produktami wyprodukowanymi z pełnego ziarna a ziarna rafinowanego.

Mieliśmy okazję przypomnieć i wzmocnić pozytywny wizerunek polskich produktów zbożowych wśród młodzieży. Uczestnicy warsztatów zostali zachęceni do zakupu polskich pełnoziarnistych produktów zbożowych podczas kolejnych zakupów.

Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z ciekawymi pomysłami na zastosowanie produktów zbożowych, a także z ideą spożywania polskich produktów zbożowych jako stałych pozycji w diecie każdego z nich.

Dzieci oraz młodzież uczestniczące w regionalnych piknikach wzięły czynny udział w grach, zabawach i konkursach tematycznych, które były prowadzone przez animatorów. Przewidziane zostały aktywności indywidualne, jak również zespołowe, które pozwoliły na integrację grup. Po części aktywnej, uczestnicy wysłuchali prezentacji prowadzonej przez wykwalifikowaną kadrę oraz otrzymali publikacje opracowane przez dietetyka, zawierające kompendium wiedzy o zbożach i przetworach zbożowych.

Po tematycznej prezentacji uczestnicy mieli okazję do zadawania pytań oraz wzięli  udział w quizach, zagadkach logicznych i testach z wiedzy uzyskanej podczas realizacji przedsięwzięcia. Po części merytorycznej każdego ze spotkań miała miejsce degustacja przetworów zbożowych, co znacznie podniosło atrakcyjność warsztatów i pomogło w utrwaleniu zdobytych informacji poprzez kojarzenie wiedzy z doznaniami smakowymi. Dzięki temu uczestnicy dowiedzieli się, że dieta bogata
w pełnoziarniste produkty zbożowe nie musi być nudna. Na koniec każdego warsztatu uczestnicy otrzymali gadżety promujące akcję Polskie zboża, od gór aż do morza”.

Nawyki żywieniowe wśród młodzieży i dzieci muszą być kształtowane zgodnie z zasadami zdrowego i zbilansowanego żywienia. Ważne jest, aby dieta była zróżnicowana i bogata w pełnowartościowe produkty zbożowe, które odgrywają unikalną rolę w żywieniu człowieka.

 Zadanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Krótka fotorelacja:

Zapraszamy do naszej galerii, gdzie można już oglądać zdjęcia z poszczególnych warsztatów/pikników promocyjnych:

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Marzęcice

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Huta Szumy

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Jawor

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Jabłonka Kościelna

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Kołodzieje

Piknik  Polskie zboża, od gór aż do morza - Zwoleń