Polskie zboża od gór aż do morza – 2023 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

W 2023 roku organizacja nasza zrealizowała przedsięwzięcie edukacyjno-promocyjne pn.: „Polskie zboża, od gór aż do morza”. Głównymi założeniami działań była edukacja dzieci oraz młodzieży co do właściwych nawyków żywieniowych. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone podczas letniego wypoczynku organizowanego przez Związek dla uczestników kolonii letnich, a także uczestników pikników rodzinnych w miejscowościach: Stegna, Jarosławiec, Władysławowo, Szyce, Trumiejki k. Prabut oraz Wyszki.

Obejrzyj prezentację do projektu ...

Głównymi celami przedsięwzięcia były działania promujące spożycie przetworów zbożowych, poprzez zwiększenie świadomości i wiedzy na temat zbóż, jego zalet, jakości i wartości wśród dzieci i młodzieży uczestniczących w projekcie. Chcieliśmy przedstawić uczestnikom jak ważną rolę odgrywają zboża i przetwory zbożowe w codziennej diecie człowieka, bowiem minimalna dzienna ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych wynosi ok. 90g w co najmniej 3 posiłkach. Wśród zbóż możemy znaleźć bogactwo walorów odżywczych. Są one doskonałym źródłem wielu witamin, błonnika i energii. Za cel przyjęliśmy zwiększenie zainteresowania zdrową i zbilansowaną dietą, w której produkty zbożowe z pełnego przemiału, będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, powinny zajmować, zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, ¼ talerza. Zwróciliśmy również uwagę na to, jak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych i wskazaliśmy istotne różnice występujące między produktami wyprodukowanymi z pełnego ziarna a ziarna rafinowanego.

Mieliśmy okazję przypomnieć i wzmocnić pozytywny wizerunek polskich produktów zbożowych wśród młodzieży. Uczestnicy warsztatów zostali zachęceni do zakupu polskich pełnoziarnistych produktów zbożowych podczas kolejnych zakupów.

Uczestnicy zostali zapoznani z ciekawymi pomysłami na zastosowanie produktów zbożowych, a także z ideą spożywania polskich produktów zbożowych jako stałych pozycji w diecie każdego z nich.

Dzieci oraz młodzież uczestniczące w regionalnych piknikach wzięły czynny udział w grach, zabawach i konkursach tematycznych, które były prowadzone przez animatorów. Przewidziane zostały aktywności indywidualne, jak również zespołowe, które pozwoliły na integrację grup. Po części aktywnej, uczestnicy wysłuchali prezentacji prowadzonej przez wykwalifikowaną kadrę oraz otrzymali publikacje opracowane przez dietetyka, zawierające kompendium wiedzy o zbożach i przetworach zbożowych.

Po tematycznej prezentacji uczestnicy mieli okazję do zadawania pytań oraz wzięli  udział w quizach, zagadkach logicznych i testach z wiedzy, uzyskanej podczas realizacji przedsięwzięcia. Po części merytorycznej każdego ze spotkań miała miejsce degustacja przetworów zbożowych, co znacznie podniosło atrakcyjność warsztatów i pomogło utrwalić zdobyte informacje poprzez kojarzenie wiedzy z doznaniami smakowymi. Dzięki temu uczestnicy dowiedzieli się, że dieta bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe nie musi być nudna. Na koniec każdego warsztatu uczestnicy otrzymali gadżety promujące akcję Polskie zboża, od gór aż do morza”.

Nawyki żywieniowe wśród młodzieży i dzieci muszą być kształtowane zgodnie z zasadami zdrowego i zbilansowanego żywienia. Ważne jest, aby dieta była zróżnicowana i bogata w pełnowartościowe produkty zbożowe, które odgrywają unikalną rolę w żywieniu człowieka.

 Zadanie sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Krótka fotorelacja:

Zapraszamy do naszej galerii, gdzie można już oglądać zdjęcia z poszczególnych warsztatów/pikników promocyjnych:

Polskie zboża od gór aż do morza - Władysławowo 2023

Piknik Polskie zboża, od gór aż do morza - Jarosławiec 2023

Piknik Polskie zboża, od gór aż do morza - Stegna 2023

Piknik Polskie zboża, od gór aż do morza - Wyszki 2023

Piknik Polskie zboża, od gór aż do morza - Trumiejki 2023

Piknik Polskie zboża, od gór aż do morza - Szyce 2023